Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z fetą w szynce długodojrzewającej na kaszy perłowej

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 3 łyżki
cukinia 2 szt.
czosnek 4 ząbki
mięta liście
szałwia
schab bez kości 7 plastrów
szynka długodojrzewająca 7 plastrów
feta 1/2 kostki
cebula 1 szt.
bulion drobiowy 3 szklanki
rozmaryn
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
rozmaryn 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
sos balsamiczny figowy
papryka 1 (chili)
kasza 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z fetą w szynce długodojrzewającej na kaszy perłowej

Kroki postępowania

1
Na łyżeczce oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy się zeszkli cebula wsypujemy kaszę. Podprażamy kaszę przez około 10 minut.
Krok 1 - Medaliony z fetą w szynce długodojrzewającej na kaszy perłowej foto
2
Wlewamy bulion. Użyłam rosołu drobiowego. Na wolnym ogniu dotujemy kaszę. Kasza powinna się ugotować.
Krok 2 - Medaliony z fetą w szynce długodojrzewającej na kaszy perłowej foto
3
Plastry schabu nacinamy na środku i wkładamy grubą kostkę sera feta.
Krok 3 - Medaliony z fetą w szynce długodojrzewającej na kaszy perłowej foto
4
Schab owijamy szynką i grillujemy ma patelni grillowej na oliwie z każdej strony.
Krok 4 - Medaliony z fetą w szynce długodojrzewającej na kaszy perłowej foto
5
W międzyczasie na łyżeczce oliwy na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, a potem świeżą miętę i szałwię. Podsmażamy mieszając i dodajemy posiekaną papryczkę chili. Do smaku solimy i pieprzymy.

Na patelni po cukinii (układamy ją na talerzu) podsmażamy na połowie łyżeczki oliwy posiekany ząbek czosnku z rozmarynem i 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego i dodajemy kaszę. Przez chwilę podsmażamy mieszając.
Krok 5 - Medaliony z fetą w szynce długodojrzewającej na kaszy perłowej foto
6
Na dużym talerzu robimy wianuszek z cukinii (kopiec z dziurką). Następnie układamy kaszę w dziurkę, a na kaszę układamy mięso.
Całość możemy polać sosem balsamicznym figowym.

Smacznego :)
Krok 6 - Medaliony z fetą w szynce długodojrzewającej na kaszy perłowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 20.09.2013 23:59
przepysznie przyrządzone :)
gosia56 08.09.2013 09:21
pyszne mięsko
GOSIA18 04.09.2013 17:26
ciekawa propozycja
IwonaDD 04.09.2013 14:50
pyszne danie
joanna30 04.09.2013 11:52
Ale pyszne mięsko :)
caralajna 04.09.2013 07:58
bardzo smaczne i pomysłowe, fajnie przyprawione
Pani Domu 04.09.2013 07:25
przepyszny obiad
gosia561 04.09.2013 00:18
konkretne danie
Sroczka 03.09.2013 23:29
Apetycznie przyrumienione mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak