Medaliony z bakłażana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bakłażan

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    200 gram
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżki

dodatkowo

  • woda zimna

    1,5 litra
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana umyć, pokroić w 7-8 mm plastry.
Do garnka włożyć tak przygotowanego bakłażana i posolić. Odczekać 20 minut.
Po tym czasie wypłukać wodą sól.
Plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Mąkę oraz bułkę tartą wysypać na talerzyki.
Jajko roztrzepać.
Panierować plastry kolejno w mące, jajku a na koniec w bułce.
Na patelni rozgrzać olej. Piec medaliony z każdej strony około 2 minut-do uzyskania złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 14.01.2016 12:02
bardzo lubię tak przyrządzonego bakłażana
sliwka 14.01.2016 10:51
Smaczniutke;))
jagoda5913 14.01.2016 00:49
dobre kotleciki z tego wyszły
Madzik239 14.01.2016 00:33
Alternatywna dla kotleta. Smaczna i bogata w witaminki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat