Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z bakłażana

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

bakłażan 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 gram
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżki

dodatkowo

woda zimna 1,5 litra
olej rzepakowy 100 ml
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z bakłażana

Bakłażana umyć, pokroić w 7-8 mm plastry.
Do garnka włożyć tak przygotowanego bakłażana i posolić. Odczekać 20 minut.
Po tym czasie wypłukać wodą sól.
Plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Mąkę oraz bułkę tartą wysypać na talerzyki.
Jajko roztrzepać.
Panierować plastry kolejno w mące, jajku a na koniec w bułce.
Na patelni rozgrzać olej. Piec medaliony z każdej strony około 2 minut-do uzyskania złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.01.2016 12:02
bardzo lubię tak przyrządzonego bakłażana
sliwka 14.01.2016 10:51
Smaczniutke;))
jagoda5913 14.01.2016 00:49
dobre kotleciki z tego wyszły
Madzik239 14.01.2016 00:33
Alternatywna dla kotleta. Smaczna i bogata w witaminki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak