Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • medaliony wieprzowe

    200 g
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • grzyby suszone

    2 łyżki (zmielone)
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • śmietana 30%

    50 ml
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej ze stron aż mąka przyrumieni się na złoty kolor, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz grzyby. Mięso przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1 h. W miarę potrzeb mięso podlewamy wodą. Następnie do mięska dodajemy sos sojowy, sól i pieprz do smaku oraz śmietankę. Wszystko razem mieszamy i ściągamy z palnika. Podajemy w towarzystwie ziemniaków lub kaszy z dodatkiem pysznej surówki. Do sosu możemy dodać również ulubione zioła. Smacznego kochani :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 20.10.2017 12:37
Cudowne mięsko!
w mojej kuchni 16.10.2017 20:50
apetryczne danie obiadowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat