medaliony wieprzowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,4 kg wieprzowiny

  • 20 dkg smalcu

  • 15 dkg maki

  • 15 dkg wędzonego boczku

  • 20 dkg cebuli

  • 30 dkg pieczarek

  • 30 dkg wątróbki wieprzowej

  • 40 dkg papryki i pomidorów

  • 40 dkg móżdżku wieprzowego

  • 8 dkg soli

  • 1 dkg pieprzu

  • 3 g majeranku

  • bulion

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z polędwicy lub od szynki kroimy ok. 4 dkg plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem z obu stron i tak zostawić. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju. Przełożyć do głębokiego garnka, przykryć przykrywką by nie ostygło mięso.
Potrawka: Pokroić drobno boczek i smażyć aż zrobi się szklisty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zarumienić. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i wątróbkę. Smażyć na mocnym ogniu. Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Dusić 3 minuty pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojony w kostkę móżdżek. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zalać bulionem i dusić 5 minut.
Podczas podawania gorące plasterki mięsa polewamy obficie potrawka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Halusia 22.07.2011 09:48
Super wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat