Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

MEDALIONY RYBNE

ryby 280 g (halibut i tołpyga)
amarantus ekspandowany
cebula biała
jajko
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

SOS CZOSNKOWO - KOPERKOWY

jogurt naturalny 150 g
śmietanka kremowa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
koper świeży 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
cukier puder 1 łyżeczka (z cukru trzcinowego)
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatne i puszyste medaliony rybne, otulone wyrazistym smakiem sosu czosnkowo - koperkowego.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy sos:

Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, śmietankę kremówkę, skrapiamy całośc sokiem z cytryny i mieszamy.

Koperek drobno siekamy i dodajemy go do miseczki wraz z 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami: cukrem pudrem, solą morską oraz pieprzem cytrynowym. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 1 - Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym foto
2
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Studzimy.
Krok 2 - Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym foto
3
Ryby (100 g halibuta i około 180 g tołpygi) pozbawionych ości i skóry, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki, do której dodajemy także 5 łyżek ekspandowanego amarantusa, 1 jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy: koperek suszony, czosnek granulowany, pieprz i sól morską. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym foto
4
Z przygotowanej masy formujemy medaliony, które obtaczamy w amarantusie ekspandowanym.
Krok 4 - Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym foto
5
Medaliony smażymy z obu stron na oliwie z oliwek, na delikatnie złoty kolor.

Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, a następnie podajemy z przygotowanym sosem czosnkowo - koperkowym.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Medaliony rybne w sosie czosnkowo - koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 25.02.2015 07:36
fantastyczna rybka!!! :)
monika141 25.02.2015 07:10
Pychota :-)))
idealme 24.02.2015 15:22
Smaczny przepis
Joannasz3190 24.02.2015 14:50
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak