Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mech z lasu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

szpinak mrożony 450 g
cukier 1 1/3 szklanki
jaja 3 sztuki
olej 1 1/3 szklanki
mąka krupczatka 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 300-400 ml
śmietan fix 2 sztuki
cukier waniliowy
Czekolada tabliczka
borówki
maliny świeże
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Mech z lasu

Rozmrozić szpinak, odsączyć z wody. Jaja zmiksować z cukrem. Wlewać powoli olej mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać szpinak, wymieszać łyżką. Wlać do formy. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozkruszyć na talerzu.

Podgrzać śmietanę i w niej rozpuścić czekoladę miętową, ale żeby się nie zagotowało. Masę odstawić do lodówki po ostygnięciu na noc. Na następny dzień masę ubić ze śmietan-fiaxami i wylać na ciasto. Na masę pokruszyć wcześniej skruszone zielone ciasto. Udekorować owocami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.07.2014 15:36
smaczne ciasto
Aleksandra/Olcia 18.07.2014 19:38
fajnie wygląda
Katarzyna59 18.07.2014 18:40
pyszne ciasto
Paolcia 18.07.2014 15:51
oryginalne :) bajecznie wygląda :)
mirosława4 18.07.2014 15:32
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak