Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka krupczatka 600 g
masło 300 g
żółtko jajek 3 szt
jajko 2 szt
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat śmietankowy

Masa

mleko w proszku 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 1 łyżka

Ponad to

konfitura z czerwonej porzeczki 1 słoiczek
migdały
draże kolorowe
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Klasyczny mazurek, w którym słodycz masy z mleka w proszku przełamana jest domową konfiturą z czerwonej porzeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczki

Kroki postępowania

1
Ciasto. Zimne masło posiekać z mąką, następnie dodać jajka, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i aromat. Zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczki foto
2
Z ciasta odkroić kawałek na rant. Resztę ciasta podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować na wielkość blachy, (blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą) podziurawić ciasto widelcem tak aby równo rosło. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku 12-15 minut. Z drugim plackiem postępować tak samo,a z odciętego wcześniej kawałka ciasta formować wałeczek i dokleić rant.
Krok 2 - Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczki foto
3
Kiedy ciasto przestygnie dolną część mazurka posmarować konfiturą z czerwonej porzeczki, nakryć drugim plackiem (tym z rantem)
Krok 3 - Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczki foto
4
. Masa. Mleko, cukier i masło rozpuścić w rondelku, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i stopniowo dosypywać mleko w proszku, mieszać aż mleko całkowicie się rozpuści. Wylać na górę mazurka. Kiedy masa trochę stężeje dowolnie ozdobić. Odstawić do lodówki najlepiej na 24 h aby ciasto skruszało. Smacznego!
Krok 4 - Mazurek z mlekiem w proszku i konfiturą z czerwonej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.04.2017 01:52
Na pewno smaczny.
Edita 28.04.2017 18:53
fajny mazurek
Bernadeta1 28.04.2017 18:50
fajny pomysł
RenataZ-et 28.04.2017 14:33
fajny mazurek :)
Franciszek 28.04.2017 13:53
dobry do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak