Mazurek z mlekiem w proszku

Mazurek z mlekiem w proszku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sprawdzony, łatwy do przygotowania przepis na słodki wielkanocny wypiek: mazurek z mlekiem w proszku. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki

Masa mleczna

  • mleko w proszku

    100 g
  • masło

    110 g
  • cukier

    150 g
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mazurek z mlekiem w proszku

Mazurek z mlekiem w proszku to pyszny i prosty przepis na wielkanocny deser. Delikatną i puszystą masę wyrobisz łącząc mąkę z jajkami, masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Znakomity smak ciasta dopełnia mleczna masa oraz orzechy i migdały, które pełnią też rolę dekoracji.   

Kroki postępowania

Krok 1 - Mazurek z mlekiem w proszku foto

Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki.

Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24 x 27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem.

Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 2 - Mazurek z mlekiem w proszku foto

Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50 ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. 

Gotowy mazurek z mlekiem w proszku możesz na koniec przyozdobić migdałami, orzechami laskowymi czy skórką cytrynową i pomarańczową. Wielkanocne ciasta będzie pięknie wyglądać jak i znakomicie smakować. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Wacław 20.04.2014 15:58
cudny i bardzo smaczny
caralajna 20.04.2014 07:46
piękny mazurek
Christopher 15.04.2014 15:49
Łatwa,szybka masa.Rozumiem,że 50ml wrzątku,to woda.
Kejti 15.04.2014 11:47
Piękny mazurek.Zapachniało świętami,zjadłabym taki :-)
wwwiolka 15.04.2014 10:37
Bardzo ciekawy przepis.
ben-ka 15.04.2014 10:17
Bardzo ładny,podoba mi się Twój przepis.
adelajda 15.04.2014 09:53
rewelacyjny mazurek :)
dwa pokoje z kuchnią 15.04.2014 09:35
wygląda jak cudeńko!
Kasia35 15.04.2014 08:34
wygląda zachęcająco
2milutka 15.04.2014 08:10
obłędny!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat