Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
200 g -
masło
100 g -
jajko
1 szt -
cukier puder
3 łyżki -
cukier waniliowy
2 łyżki
Masa mleczna
-
mleko w proszku
100 g -
masło
110 g -
cukier
150 g -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Mazurek z mlekiem w proszku
Mazurek z mlekiem w proszku to pyszny i prosty przepis na wielkanocny deser. Delikatną i puszystą masę wyrobisz łącząc mąkę z jajkami, masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Znakomity smak ciasta dopełnia mleczna masa oraz orzechy i migdały, które pełnią też rolę dekoracji.
Kroki postępowania

Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki.
Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24 x 27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem.
Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50 ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła.
Gotowy mazurek z mlekiem w proszku możesz na koniec przyozdobić migdałami, orzechami laskowymi czy skórką cytrynową i pomarańczową. Wielkanocne ciasta będzie pięknie wyglądać jak i znakomicie smakować.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)