Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z masą krówkowo żurawinową.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto;

mąka pszenna 30 dag
cukier puder 5 dag
masło 20 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

Nadzienie;

masło 5 dag
mleko 50 ml
cukierki krówki 30 dag
żurawina suszona 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z masą krówkowo żurawinową.

Przygotowanie;

Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy od tego jak grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia.

Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek. Co jakiś czas mieszamy a na końcu dodajemy mleko. Masa ma być gładka, jeśli wygląda jakby się zważyła wtedy dolewamy po odrobinie mleka i mieszamy aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Do lekko przestudzonej masy krówkowej wsypujemy wcześniej umyte a następnie osuszone owoce suszonej żurawiny.

Gdy tartaletki przestygną napełniamy je masą żurawinową. Dekorujemy wedle pomysłu.

Odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 22.03.2016 17:03
apetyczna taka mini wersja
Edita 22.03.2016 15:36
smakowicie wyglada
tobi1989 22.03.2016 11:02
Smakowity :)
Katrina.u 22.03.2016 10:51
pychota mniam
Małgorzata92 22.03.2016 10:26
Musi być smaczny )
Ela427 22.03.2016 10:21
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak