Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z marcepanem.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód

mąka 30 dag
masło 15 dag
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki

Wierzch

dżem morelowy 15 dag
masło 1 łyżka
czekolada gorzka 5 dag
migdały
masa 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z marcepanem.

Kroki postępowania

1
Składniki ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut.
Krok 1 - Mazurek z marcepanem. foto
2
Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki.
Krok 2 - Mazurek z marcepanem. foto
3
Upiec w temp.180stop,12 minut.
Krok 3 - Mazurek z marcepanem. foto
4
Posmarować dżemem morelowym.
Krok 4 - Mazurek z marcepanem. foto
5
Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta.
Przykryć nim dżem.
Krok 5 - Mazurek z marcepanem. foto
6
Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Krok 6 - Mazurek z marcepanem. foto
7
Płynną czekoladą polać wierzch mazurka.
Udekorować lekko podprażonymi migdałami.
Krok 7 - Mazurek z marcepanem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 18.04.2014 21:29
Uwielbiam marcepan.
jowant 18.04.2014 20:01
ładnie wygląda :)
as28 18.04.2014 19:59
pyszny mazurek
mysza75 18.04.2014 18:14
jaki piękny i te bazie cudne
Renata9 18.04.2014 18:00
śliczny mazurek i na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak