Mazurek z fasolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pełnoziarnista

    2 szklanki
  • masło

    150 gram
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • żółtko jaja

    2 sztuki
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • Masa z fasoli:

  • fasola Jaś

    1/2 kilograma
  • skórka z cytryny

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • laska wanilii

    1/2 ziarenek
  • miód

    2 łyżki
  • migdały

    do dekoracji
  • rodzynki

    do dekoracji
  • jagody goji

    do dekoracji
  • amaretto

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mazurek z fasolą foto
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i szybko zagniatamy.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód i boki blachy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ciasto wystudzić.
Krok 2 - Mazurek z fasolą foto
Masa z fasoli:
Dzień wcześniej moczymy fasolę, następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości – około 60 minut (w tym czasie zagniatamy i pieczemy ciasto). Ugotowaną fasolę odstawiamy do ostygnięcia.
Jagody goji, rodzynki i migdały zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy, migdały obieramy ze skórki.
Krok 3 - Mazurek z fasolą foto
Do zimnej fasoli dodajemy miód, cytrynę, wanilię, Amaretto i miksujemy na gładką masę.
Krok 4 - Mazurek z fasolą foto
Masę przekładamy na ostudzone kruche ciasto, wygładzamy i dekorujemy bakaliami.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BeataJ 12.05.2013 16:53
pomysłowe :)
Poison1988 09.05.2013 16:59
świetny przepis i jak pięknie przystrojone :)
Piotr-21 09.05.2013 09:52
fajny przepis
Barbara/zuza22_85 09.05.2013 09:41
bardzo fajny przepis
gosia1988 09.05.2013 09:24
super mazurek
dodi 09.05.2013 09:17
muszę kiedyś zrobić
Agnieszka-87-25 09.05.2013 08:39
świetny pomysł, ładnie się prezentuje :)
Paolcia 09.05.2013 08:28
bardzo ładnie i apetycznie wygląda :)
IZABELA29 09.05.2013 08:20
ciekawy przepis
msmors 09.05.2013 07:53
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat