Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 200 gram
jajko 1 sztuka
cukier 50 gram
margaryna 50 gram
śmietana 1 łyżka
woda 3-4 łyżki
masa
jabłka 3 sztuki
cukier 1 łyżka
mleko 250 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
margaryna 100 gram
cukier 100 gram
masa
śmietana kremówka 200 gram
kurkuma 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
syrop malinowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i kawałki margaryny. Posiekać nożem. Dodać jajko, śmietanę i wyrabiać ciasto. Gdy jest za sypie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażalnika.
Krok 1 - Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną foto
2
Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, nakłuć widelcem. Piec w 180 st około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Krok 2 - Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną foto
3
Masa budyniowa:

Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i uprażyć aż delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia, ostudzić. Z 250 ml mleka odlać 50 ml a resztę wlać do garnka i zagotować.

W pozostawionej części mleka rozpuścić proszek budyniowy i wlać do wrzącego mleka. Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę.

Następnie partiami dodawać zimny budyń i jabłka. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na całą powierzchnię kruchego ciasta i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Krok 3 - Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną foto
4
Bita śmietana: DO miski przelać kremówkę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kurkumę, do drugiej syrop malinowy i wymieszać. Ostatnią zostawić białą, Udekorować za pomocą szprycy w dowolny sposób. Smacznego!
Krok 4 - Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooked 19.12.2014 14:41
wygląda rewelacyjnie! i na pewno pysznie smakuje :)
Ada-Gaba 29.10.2014 20:29
wygląda pysznie
Małgorzata9 08.03.2014 21:58
ciekawy przepis
treonina 07.03.2014 23:06
wygląda naprawdę pięknie
magda1976 07.03.2014 21:27
pięknie wygląda
Stenka 07.03.2014 21:02
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak