Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek Wielkanocny zając

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mazurek wielkanocny zając

mąka krupczatka 3 szklanki
cukier puder 4 łyżki
masło lub margaryna 200 g
żółtko jajek 5 szt

dodatki

rodzynki 100 g
płatki migdałowe 100 g
galaretka niebieska 1 łyżka
galaretka truskawkowa 1 łyżka

Porada

Podaje składniki rodzynki królowej płatki migdałowe masa orzechowa z kawałkami orzeszków galaretka niebieska+ tyle samo cukru galaretka czerwona + tyle samo cukru galaretka różowa+ tyle samo cukru czekoladowe kuleczki kółeczka kolo

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Wielkanocny zając

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, żółtka i margarynę.
Krok 1 - Mazurek Wielkanocny zając foto
2
Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na 2 godziny.
Krok 2 - Mazurek Wielkanocny zając foto
3
Schłodzone ciasto wałkujemy.
Krok 3 - Mazurek Wielkanocny zając foto
4
Przykładamy szablon i wycinamy nożem 3 zające.
Krok 4 - Mazurek Wielkanocny zając foto
5
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na niego zające .Pieczemy w 170 stopniach koło 15-20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową cały środek. Ob-ramówkę królika zaznaczamy kuleczkami czekoladowymi. wąsy robimy z rodzynek a ogonek z płatków migdałowych. Niżej robimy pisanki kolorowe.
Krok 5 - Mazurek Wielkanocny zając foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 24.03.2016 16:08
podoba mi sie ten pomysł na mazurek :)
ilka01 23.03.2016 21:48
pięknie wyszedł
Motorek 23.03.2016 21:43
wygląda bosko
mikrusiak 23.03.2016 18:57
ale cudo :) piękny jest :)
Bernadeta1 23.03.2016 18:00
pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak