Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek wielkanocny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto.

mąka pszenna 3 szklanki
żółtko jajek 4
margaryna 0,5
śmietana 12% 4 łyżka
cukier waniliowy 1
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Krem

mleko 0,5 l.
budyń śmietankowy 1
cukier 0,5 szk.
mąka pszenna 2 łyżki
masło 1

dodatki

płatki migdałowe
pomrańcze kandyzowane
polewa czekoladowa
dżem porzeczkowy
masa krówkowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek wielkanocny

Ciasto-mąka,żółtka,margaryna,śmietana,cukier i proszek ugniatamy i dzielimy na pół,pieczemy na dwóch blachach po 30min.w 150 stopni.Krem-mleko odlewamy szklankę i mieszamy z budyniem,cukrem i mąką,reszte gotujemy .Jak mleko się będzie gotować dodajemy to ze szklanki i czekamy mieszając aż powstanie budyń,studzimy dodajemy masło.Na pierwszy blat kładziemy dżem potem krem,drugi blat smarujemy masą krówkową, dekorujemy pomarańczami,polewą i migdałami.Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak