Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek waflowy z kajmakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wafle 7 dużych sztuk
krówki 65-70 dag
mleko tłuste 2/3 szklanki
masło 2 łyżki
wanilia 1 laska
krem do tortów waniliowy 1 opakowanie
plasterki pomarańczy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek waflowy z kajmakiem

Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Mleko wlej do garnka, dodaj rdzeń i strączek wanilii, zagotuj. Usuń strączek, a do mleka dodaj krówki. Mieszając, podgrzewaj, aż całkiem się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, połącz z masłem, odstaw do wystudzenia. Kiedy masa lekko przestygnie i zacznie gęstnieć, kolejno smaruj nią wafle.

Posmarowane wafle układaj jeden na drugim. Dociśnij dłonią każdą warstwę. Także wierzch mazurka cienko posmaruj kajmakiem. Odstaw ciasto w chłodne miejsce.
Krem do tortów przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij małe rozetki wkoło brzegów mazurka. Udekoruj plasterkami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 03.11.2011 19:35
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak