mazurek waflowy przekładany toffi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wafle tortowe

    4-5 szt.
  • mleko słodzone

    1 puszka
  • płatki migdałowe

    10 dag
  • suszone morele

    5 dag
  • cukier puder

    1 łyżka
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zamkniętą puszkę z mlekiem wstaw do garnka, zalej wodą. Gotuj na małym ogniu ok. 3 godzin., uzupełniając w razie potrzeby wodę, tak by puszka cały czas była w niej zanurzona.
Puszkę z mlekiem ostudź, otwórz. Ciepłą masą przełóż wafle, za każdym razem lekko je dociskając. Po położeniu ostatniego wafla mazurek przykryj deseczką, obciąż i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wierzch ciasta posmaruj podgrzaną masą
toffi. Udekoruj płatkami migdałowymi, pokrojonymi morelami i żurawiną. Oprósz cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat