Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek różano- bakaliowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 35 dag
cukier puder 2 łyżki
margaryna 20 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

NADZIENIE

konfitura z płatków róży 0,5 słoiczka
śliwki suszone 10 sztuk
orzechy włoskie 1 spora garść
biała czekolada 0,5-3/4 tabliczki

Porada

Ten mazurek to przebój tegorocznych świąt:) . Kruchy, słodki- wszystko tu do siebie pasuje i wzajemnie się uzupełnia- goście byli zachwyceni. Myślę, że swój sukces zawdzięcza domowej konfiturze- mocno różanej i aromatycznej!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek różano- bakaliowy

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie ciasto.
Krok 1 - Mazurek różano- bakaliowy foto
2
Ciasto wałkujemy formują koło o średnicy nieco większej niż 26 cm. Do rozwałkowanego ciasta przykładamy tortownicę. Wycinamy od niej koło i wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Boki ciasta smarujemy delikatnie białkiem. Z pozostałego ciasta formujemy kuleczki i układamy wokół wyłożonego ciasta. Środek nakłuwamy widelcem i całość wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut (180˚C). Upieczone ciasto studzimy.
Krok 2 - Mazurek różano- bakaliowy foto
3
Wystudzone ciasto smarujemy różaną konfiturą. Śliwki kroimy w paseczki, a orzechy delikatnie siekamy.
Krok 3 - Mazurek różano- bakaliowy foto
4
Na konfiturę wykładamy pokrojone śliwki
Krok 4 - Mazurek różano- bakaliowy foto
5
Następnie wykładamy orzechy. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy mazurka. Odstawiamy czy czekolada zastygła. Gotowe.

Różana konfitura-domowej roboty-przepis:

Składniki:
• 3 szklanki cukru,
• 2,5-3 litry płatków dzikiej róży,
• Sok z połowy cytryny

Płatki oczyszczamy z ewentualnych listków. Przebrane przekładamy do robota kuchennego. Wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dokładamy sok z cytryny.
Gdy płatki będą dokładnie roztarte, a konfitura stanie się jednolita przekładamy ją do słoiczków. Szczelnie zamykamy. Gotowe.

Konfiturę przechowujemy w zacienionym miejscu, by nie straciła na kolorze.
Krok 5 - Mazurek różano- bakaliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2014 00:46
Pyszna słodkość.
ben-ka 22.05.2014 09:29
Jakie śliczne wykonanie,brawo!
Zdzisław 22.05.2014 09:19
takie słodkości to lubię...
Agnieszka-87-25 22.05.2014 08:50
piękny :))
IZABELA29 22.05.2014 08:24
cudnie wyglada
Magula 22.05.2014 08:08
mniam mniam pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak