Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pomarańczowo cytrynowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryny kasia 125 g
cukru 1/2 szk
jajko 1
cukru waniliowego 1 łyżka
kwaśnej śmietany 2 łyżka
mąki krupczatki 2 szk
masa
cytryna 1
pomarańcze 2
cukru 250 g
wody 100 ml
platkow migdałowych 3 łyżka
dekoracja
morele suszone
migdały blanszowane
kolorowa posypka do ciast
odrobina skórki pomarańczowej
listki bukszpanu
DODATKOWO:

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pomarańczowo cytrynowy

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojoną zimną margarynę i pozostałe składniki na ciasto i posiekać je nożem.
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedna z nich rozwałkować i wyłożyć nią blachę o wymiarach 33 x 21 wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem i posmarować rozmąconym białkiem.
Z reszty ciasta zrobić ozdobną ramkę.
Krok 1 - Mazurek pomarańczowo cytrynowy foto
2
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem i je wystudzić.
Pomarańcze i cytryny sparzyć.
Z pomarańczy i cytryny wyciąć paseczki i zostawić do dekoracji.
Resztę owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 2 - Mazurek pomarańczowo cytrynowy foto
3
Wybrać pestki, które ewentualnie wpadną do startej masy.
Starte pomarańcze i cytrynę przełożyć do rondelka, wlać wodę, dodać cukier i smażyć około 25 minut mieszając i uważając aby się masa nie przypaliła.
Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać.
Masę przełożyć na upieczony spód mazurka.
Rozsmarować ją równo i udekorować morelami, migdałami, bukszpanem i paseczkami owoców oraz posypką.
Krok 3 - Mazurek pomarańczowo cytrynowy foto
4
Mazurek zostawić do całkowitego wystygnięcia masy.
Przy jedzeniu listki bukszpanu usunąć.
Krok 4 - Mazurek pomarańczowo cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 12.08.2012 11:34
dzięki
cukiereczek 11.08.2012 20:34
wspaniały
Aleksandraa 02.08.2012 22:39
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak