Mazurek pomarańczowo cytrynowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryny kasia

    125 g
  • cukru

    1/2 szk
  • jajko

    1
  • cukru waniliowego

    1 łyżka
  • kwaśnej śmietany

    2 łyżka
  • mąki krupczatki

    2 szk
  • masa

  • cytryna

    1
  • pomarańcze

    2
  • cukru

    250 g
  • wody

    100 ml
  • platkow migdałowych

    3 łyżka
  • dekoracja

  • morele suszone

  • migdały blanszowane

  • kolorowa posypka do ciast

  • odrobina skórki pomarańczowej

  • listki bukszpanu

  • DODATKOWO:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mazurek pomarańczowo cytrynowy foto
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojoną zimną margarynę i pozostałe składniki na ciasto i posiekać je nożem.
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części.
Jedna z nich rozwałkować i wyłożyć nią blachę o wymiarach 33 x 21 wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem i posmarować rozmąconym białkiem.
Z reszty ciasta zrobić ozdobną ramkę.
Krok 2 - Mazurek pomarańczowo cytrynowy foto
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem i je wystudzić.
Pomarańcze i cytryny sparzyć.
Z pomarańczy i cytryny wyciąć paseczki i zostawić do dekoracji.
Resztę owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 3 - Mazurek pomarańczowo cytrynowy foto
Wybrać pestki, które ewentualnie wpadną do startej masy.
Starte pomarańcze i cytrynę przełożyć do rondelka, wlać wodę, dodać cukier i smażyć około 25 minut mieszając i uważając aby się masa nie przypaliła.
Na koniec wsypać płatki migdałowe i wymieszać.
Masę przełożyć na upieczony spód mazurka.
Rozsmarować ją równo i udekorować morelami, migdałami, bukszpanem i paseczkami owoców oraz posypką.
Krok 4 - Mazurek pomarańczowo cytrynowy foto
Mazurek zostawić do całkowitego wystygnięcia masy.
Przy jedzeniu listki bukszpanu usunąć.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 12.08.2012 11:34
dzięki
cukiereczek 11.08.2012 20:34
wspaniały
Aleksandraa 02.08.2012 22:39
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat