Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek piaskowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka ziemniaczana 20 dkg
cukier 20 dkg
masło 20 dkg
jajko 4
otarta skórka z jednej cytryny
Polewa:
woda 1/4 szklanki
kakao 3 dkg
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek piaskowy

Masło utrzeć na pianę, dodając powoli mąkę, jajka i cukier. Ucierać składniki przez 30 minut. Otartą skórkę z cytryny dodać do ciasta i wymieszać. Wyrobione ciasto włożyć na posmarowaną blachę nadając mu charakterystyczny kształt mazurka.
Wstawić do piekarnika i wyjąc gdy osiągnie złoty kolor. Ostudzony polać polewą.
Polewa: cukier gotować z wodą- zdjąć pianę, aż będzie gęsty. Po ostudzeniu mieszać drewnianą łyżką do białości, dodać kakao i łyżkę octu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać polewę i jeśli jest zbyt gęsta dodać nieco wody. Polać polewą mazurka uważając by masa nie przelała się przez okalający go grzebień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 04.11.2011 16:59
fajny przepis
Katarzyna/kate1980 04.04.2011 21:03
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak