Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek orzechowo-kajmakowy

ami
3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 150 g
cukier drobny 80 g
jajko 1 szt
masło 80 g
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki

Masa orzechowa

orzechy włoskie 250 g
mleko 200 ml
cukier puder 2 czubate łyżeczki

Krem kajmakowy

kajmak 500 g
masło 250 g

Dodatkowo

dżem śliwkowy 1 łyżka
kakao 1 łyżeczka

Porada

Mazurka najlepiej przechowywać w lodówce, jednak mniej więcej 40 minut przed podaniem dobrze jest wstawić go do temperatury pokojowej, aby krem zmiękł. Kroić gorącym nożem.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek orzechowo-kajmakowy

Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną foremkę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto równomiernie rozłożyć na dnie foremki (można rozwałkować pomiędzy kawałkami folii), wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Zostawić w foremce na kilka minut, po czym wyciągnąć i wystudzić.

Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem i zalać nim zmielone orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Orzechy wchłoną mleko i powstanie masa na tyle gęsta, że będzie można ją potem swobodnie kroić.

Przygotować krem kajmakowy. Masło ubić na puch. Cały czas miksując dodawać kajmak, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.

Wystudzone ciasto przełożyć z powrotem do foremki wyłożonej folią, lub ograniczyć z każdej strony folią aluminiową. Ciasto posmarować dżemem i wyłożyć wystudzoną masę orzechową. Wyrównać. Na wierzchu cienko rozsmarować część kremu kajmakowego i również wyrównać.

Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować brzegi i wierzch mazurka. W celu uzyskania ciemniejszego koloru, do części pozostałego kremu dodać łyżeczkę kakao i dobrze zmiksować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 08.09.2015 13:18
Śliczny mazurek :)
ben-ka 09.08.2015 09:09
Piękny, jak z cukierni.
Wiesława1 03.04.2015 12:21
świetny przepis
VioletoweKucharzenie 03.04.2015 08:07
przepiękny!
Zdzisław 03.04.2015 05:47
takie słodkości bardzo lubię
Barbara777 02.04.2015 23:32
rewlacja mniam
Beatris 02.04.2015 22:14
Cudny mazurek:)
ada.la 02.04.2015 21:32
rewelacyjnie się prezentuje
halina17 02.04.2015 21:17
Apetycznie wygląda mazurek.
IKrakowianka 02.04.2015 20:13
piękny wypiek
cukiereczek 02.04.2015 18:30
Wspaniały ten mazurek
marenka 02.04.2015 18:30
Wygląda bajecznie;-)
Smaczna_B 02.04.2015 15:51
Super mazurek!
Ewelina1991 02.04.2015 14:59
piękny mazurek
Agnieszka-87-25 02.04.2015 14:50
cudny jest
iziona 02.04.2015 14:26
Przepiękny mazurek
Futka 02.04.2015 14:05
Cudowny i niezwykle smaczny mazurek :)
Ola1young 02.04.2015 14:02
wspaniały mazurek :)
Grazyna0211 02.04.2015 13:55
śliczny ten mazurek
Internetowa Kuchnia 02.04.2015 13:52
wygląda przepięknie ;)
mirosława4 02.04.2015 13:48
apetyczny
misia53 02.04.2015 13:37
ależ śliczny!
jagoda5913 02.04.2015 13:31
Pięknie wygląda
wyattearp 02.04.2015 13:27
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak