Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek o smaku migdałowym Joanny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mazurek o smaku migdałowym Joanny

mąka pszenna 300 g
migdały 200 g
masło 200 g
cukier 150 g
żółtko jajek 3 szt
śmietana 18 proc 4 łyżki

Ciasto na dekorację

mąka tortowa 200 gram
żółtko jajek 1 szt
śmietana 18 proc 4 łyżki
cukier puder 3 łyżki
margaryna 2 łyżki

Dodatkowo

krem o smaku kukułki 300 g
Żel malinowy 200 g
dżem porzeczkowy 200 g
migdały tarte 4 łyżki
czekolada biała kuleczki 4 lyżki łyżki
chrupki w czekoladzie 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek o smaku migdałowym Joanny

Kroki postępowania

1
Spody mazurka wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę przesianą.

Dodajemy tarte migdały

kroimy masło w kostkę i dodajemy.

Krok 1 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
2
Dodajemy żółtka .
Krok 2 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
3
Wsypujemy cukier .
Krok 3 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
4
Dodajemy śmietanę .
Włączamy mikser i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia składników.
Krok 4 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
5


Masa ma być elastyczna i odchodzić od miski.

Przekładamy ciasto na mate i od razu wałkujemy .

Bierzemy spód od tortownicy 26 cm przykładamy do ciasta i wycinamy 3 placki.

Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy )

Krok 5 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
6
Upieczone trzy blaty .
Krok 6 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
7
Dokończenie mazurka:

Na pierwszy spód mazurka kładziemy dżem z czarnej porzeczki ile chcecie to zależy kto jak lubi słodkie .

Krok 7 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
8
Na nadzienie posypujemy migdały tarte tak aby zakryć całe nadzienie .

Krok 8 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
9
Przykrywamy drugim spodem mazurka i kładziemy krem .

Krok 9 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
10
Przykrywamy trzecim spodem mazurka i smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno malinowym.

Na rancie mazurka kładziemy gwiazdki z ciasta kruchego .

koło gwiazdek kładziemy kuleczki z czekolady .

I robimy dekorację z białej czekolady ( u mnie to kółeczka).
Krok 10 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto
11
Wykonanie dekoracji do mazurka:

Na stolnice wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej żółtko cukier puder margarynę rozpuszczoną i śmietanę.

Zagniatamy ciasto .

Wstawiamy do schłodzenia na 30 minut.

Po 30 minutach wyjmujemy wałkujemy i wycinamy co chcecie aby foremka była mała tylko . Wycinałam małe gwiazdki.

Piekłam je w 180 stopniach kolo 10 minut.

Krok 11 - Mazurek o smaku migdałowym Joanny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak