Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek migdałowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 100 g
mąka 250 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt
śmietana 2łyżki
cukier 2 łyżki
kasza manna 4 łyżki
mleko 3/4 szkl
migdały 150 g
cukier puder 2 łyżki
dżem pomarańczowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek migdałowy

Margarynę posiekać na stolnicy. Dodać przesianą przez sito mąkę i następnie wszystkie inne składniki. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki by się schłodziło na około 2 godziny.
Masa;
Migdały zmielić. Do garnka dać kaszę manną oraz migdały i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na cienki placek na około 5 mm i przełożyć do blaszki - wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 210 stopni przez 20 minut. Formując ciasto nie zapominać o wyższych brzegach.

Mazurka posmarować dżemem pomarańczowym, na to wyłożyć masę migdałową.

Udekorować w dowolny sposób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 30.03.2013 20:40
śliczne kwiaty - smaczny
kasienka23 30.03.2013 10:08
pyszny mazurek, lubię takie!
jasiek 30.03.2013 00:27
ślicznie będzie wyglądał na świątecznym stole
Marta1986 29.03.2013 23:40
super super
Noruas 29.03.2013 22:55
Domowe mazurki sa najlepsze, a Twój jest jeszcze śliczny niesamowicie :)
treonina 29.03.2013 22:17
wspaniały! :-)
meg1984 29.03.2013 22:08
wspaniale udekorowany mazurek :)
Janina 29.03.2013 21:40
Pyszny mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak