Mazurek makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    20 dkg
  • mąka

    20 dkg
  • masło

    20 dkg
  • cukier puder

    20 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • Polewa:

  • cukier

    1/2 szklanki
  • woda

    1/4 szklanki
  • cytryna

    1/4 sztuki
  • olejek migdałowy

    kilka kropel
  • olejek migdałowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzyć (przez noc), odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, mak, pianę z białek, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą i piec około 40 minut. Po wystudzeniu polać ciepła polewą, rozprowadzając ją nożem.
Polewa: cukier z wodą gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu wyrabiać łopatką aż zbieleje. Wcisnąć sok z cytryny, wlać olejek i wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 23.05.2011 23:06
rewelacyjny przepis
RenataZ-et 08.12.2010 17:04
Mazurki są pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat