Ifa

Mazurek kokosowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    150 g (miękkie)
  • cukier

    80 g
  • mąka orkiszowa

    200 g (półrazowa, typ 1050)
  • mąka krupczatka

    50 g
  • jajko

    1

Nadzienie

  • krem kokosowy

    350 g (przepis własny)

Dekoracja

  • biała czekolada

    50 g
  • mleko

    2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

  • wafelki kokosowe

    6-7 sztuk (okrągłe kulki kokosowe)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mazurek kokosowy foto
Masło utrzyj z cukrem na puch, można mikserem. Dodaj mąki, wbij jajko, wyrabiaj rękoma. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Z ciasta odłóż ok. 160 g na dekorację. Resztę wywałkuj niezbyt cienko na kwadrat o bokach ok. 22-23 cm. Z pozostałej części wywałkuj boki w formie długich rolek. Oblep nimi boki ciasta. Na boki można też wykroić kwiatki (foremką) i listki (wykroiłam nożykiem). Spód pnakłuwaj widelcem.
Krok 2 - Mazurek kokosowy foto
Ciasto piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut. Zostaw do ostudzenia.
Krok 3 - Mazurek kokosowy foto
Na upieczone i przestudzone ciasto wyłóż krem (przepis jest podany wcześniej). Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej i jak lekko przestygnie polej mazurek. Ciasto można też udekorować kulkami kokosowymi, wiórkami kokosowymi i płatkami róż (niejadalne).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 08.04.2015 19:02
ciekawe ciasto
Wiktoria29 08.04.2015 16:37
bardzo fajny
RenataZ-et 08.04.2015 11:00
śliczny mazurek :)
Jadwiga/Jaga85 08.04.2015 09:08
Dla mnie super!
Ania67 08.04.2015 09:06
wspaniały deser
Futka 08.04.2015 09:03
Cudowny i niezwykle smaczny mazurek. Wygląda bajecznie! :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat