Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy z truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 350 gram
żółtko jajek 3 sztuki
kwaśna śmietana 2 łyżki
cukier 150 gram
margaryna 150 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

nadzienie

truskawki 5 sztuk
migdały siekane 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy z truskawkami

Z mąki, margaryny, żółtek, kwaśnej śmietany cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zafoliować je i schłodzić ok. 2 godziny. Ciasto podzielić (odłożyć ok. 1/4 kawałek na brzegi) rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą (wymiary formy - 25x30cm). Z reszty ciasta zrobić wałeczki i uformować brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w temp. 190st. Do zrumienienia, ostudzić. Na ostudzone ciasto rozsmarować ok. 2-3 łyżki konfitury wymieszanej z sokiem z cytryny. Następnie wyłożyć warstwę masy kajmakowej. Całość ozdobić kwiatkami z truskawek i migdałów – środek utworzyć z plasterka truskawki, a płatki z posiekanych migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 30.03.2015 15:55
świetnie wygląda
Kejti 04.05.2014 12:46
Pięknie się prezentuje :-)
Milka100 27.04.2014 17:07
świetny i piękny mazurek
Wiktoria29 27.04.2014 15:51
Ładnie udekorowany, super pomysł, fajny prosty przepis
Ania84 27.04.2014 14:42
piękne kwiatuszki
Jadwiga/Jaga85 27.04.2014 14:24
Bardzo pomysłowo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak