Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy z bakaliami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 200 g
masło lub margaryna 150 g
żółtko jajek 3 szt
śmietana 18 proc 0,5 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Dodatkowo

masa kajmakowa 1/2 puszki
migdały do dekoracji
płatki migdałowe do dekoracji
żurawina do dekoracji
orzechy laskowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy z bakaliami

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem (margaryną). Dodaj żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieć ciasto.

2. Ciasto rozwałkuj. Ostrym nożem wykrój w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystaj do zrobienia brzegu. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Na przestudzonym cieście rozsmaruj masę kajmakową. Ciasto udekoruj bakaliami według uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.04.2016 20:33
pyszności :)
IwonaKa 21.03.2016 19:29
ślicznie wygląda
Pani Domu 21.03.2016 07:42
pięknie się prezentuje
Justi2401 01.03.2016 11:07
Przepiękny mazurek :)
Krzysztof15 01.03.2016 06:17
wygląda smakowicie
misia53 29.02.2016 23:12
ładny ,świąteczny mazurek
wwwiolka 29.02.2016 22:39
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 29.02.2016 21:37
śliczny mazurek :)
ice cubes 29.02.2016 21:34
Ładnie ozdobiony :)
Futka 29.02.2016 21:33
Cudowny mazurek :) Zapachniało świętami :)
gosia1988 29.02.2016 21:28
Pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak