Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy collage

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanka
cukier puder 3 łyżka
masło 100 gram
woda 3 łyżka
kajmak 1 puszka
bakalie 1 opakowanie

Porada

Na wierz ułożyć kolaż z dowolnych bakalii u mnie: żurawina, miechunka. migdały.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy collage


Składniki ciasta wsypujemy do malaksera i robimy kilka chwil ciasto lub zagniatamy.
Wkładamy kulę do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto pomiędzy papierami do pieczenia. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru , odwrócić i wyłożyć ciasto do nasmarowanej masłem, oprószonej firmy na tartę. Zdjąć drugą warstwę papieru. Dobrze wygnieść do brzegów. Podziurkować spód widelcem.
Wyłożyć papierem i obciążyć fasolą. Piec ok 20 minut. Zdjąć papier i dopiec jeszcze z 5 minut- jeśli trzeba.

Wystudzić.

Do kajmaku dodać 2 łyżki spirytusu.
Rozłożyć na całość kajmak gotowy lub z gotowanego mleka skondensowanego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.03.2016 20:04
smaczny i ładny
mirosława4 23.03.2016 17:29
zapewne będzie smaczny
iziona 23.03.2016 17:09
Wspaniale wyglada :)
Wafelek2601 23.03.2016 15:57
Bardzo dobre
RenataZ-et 23.03.2016 15:21
wow... ale super!!!!
Grazyna0211 23.03.2016 13:59
smaczny mazurek
cukiereczek 23.03.2016 13:46
wspaniały mazurek
Anna169Hosz 23.03.2016 13:07
Ślicznie się prezentuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak