Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 12% 1 łyżka
jajko 1 szt
masło 15 dag
cytryna pół szt

dodatkowo

masa kajmakowa 3/4 puszki
orzechy włoskie 1 garść
bakalie do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy

Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, następnie przekładamy ciasto do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 20 min. aż ciasto będzie rumiane. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Puszkę z kajmakiem wkładamy do garnka z gorącą wodą na 3 min. Kajmak mieszamy łyżką, następnie nakładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy po całym cieście. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi boki ciasta. Środek mazurka ozdabiamy według swoich upodobań. Możemy użyć migdałów, rodzynek, żurawiny oraz innego rodzaju orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 03.05.2017 14:17
dziękuję :-)
IZABELA29 23.04.2017 10:50
Pięknie wygląda :)
Edita 21.04.2017 16:22
ale smakowity
Diana Rusiłowicz 20.04.2017 02:02
Pyszna propozycja!
gusia1000 18.04.2017 23:50
Piękny i smaczny.
adelajda 18.04.2017 17:52
pyszności
anulka69 18.04.2017 17:32
na pewno smaczny
Ola1young 18.04.2017 17:21
ładnie się prezentuje :)
agaK. 18.04.2017 17:04
Ślicznie wygląda.
olkaaa 18.04.2017 16:46
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak