Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka tortowa 2,5 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana kremówka 1/3 szklanki
kajmak kakaowy 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy

Kroki postępowania

1
Masło przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę, cukier puder, jajko i żółtko. Szybko zagnieść gładkie ciasto.
Krok 1 - Mazurek kajmakowy foto
2
Z ciasta oderwać kawałek (ok. 1/4), odłożyć. Drugą część ciasta rozłożyć na dnie tortownicy (ok. 27 cm). Brzeg ciasta posmarować wodą. Z odłożonego ciasta utoczyć wałeczek, ułożyć na brzegu ciasta w foremce, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem, odłożyć na ok. półgodziny do lodówki.
Krok 2 - Mazurek kajmakowy foto
3
Następnie ciasto upiec w 200 stopniach (ok. 30 minut). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Krok 3 - Mazurek kajmakowy foto
4
Śmietanę ubić. Dodać do niej kajmak, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Mazurek kajmakowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 27.07.2016 16:07
doskonałe ciasto
mirosława4 26.07.2016 12:00
piękny :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak