Mazurek kajmakowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    60 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    20 dag
  • żółtko jajek

    6 szt
  • margaryna

    30 dag

masa jabłkowa

  • jabłka

    8 szt
  • cukier kryształ

    1/2 szkl
  • galaretka cytrynowa

    2 szt

wierzch

  • kajmak

    1 puszka
  • czekolada mleczna

    1 szt
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • bakalie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mazurek kajmakowy foto
mąkę i prosze przesiewamy na stolnicę. dodajemy cukier
Krok 2 - Mazurek kajmakowy foto
margarynę siekamy razem z mąką
Krok 3 - Mazurek kajmakowy foto
dorzucamu żółtka i szatkujemy.
Krok 4 - Mazurek kajmakowy foto
Wyrabiamy ciasto a następnie 30 minut chłodzimy w lodowce.
Krok 5 - Mazurek kajmakowy foto
Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej połówki wylepiamy kruchy spod.
Krok 6 - Mazurek kajmakowy foto
pieczemy 35 minut każdy.
Krok 7 - Mazurek kajmakowy foto
Masa:Jabłka obieramy, oczyszczamy.
Krok 8 - Mazurek kajmakowy foto
ścieramy na jarzynówce.
Krok 9 - Mazurek kajmakowy foto
umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem i galaretkami.
Krok 10 - Mazurek kajmakowy foto
gotujemy aż masa zgęstnieje.Ochładzamy.
Krok 11 - Mazurek kajmakowy foto
Składanie:
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy chlodna mase jabłkową.przykladamy drugim plackiem.
Krok 12 - Mazurek kajmakowy foto
Na drugim cieście smarujemy kajmak w miarę równomiernie .
Krok 13 - Mazurek kajmakowy foto
Sprawdzamy czy mas wszędzie doszła i uzupełniamy braki.
Krok 14 - Mazurek kajmakowy foto
Czeoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej z dodatkiem śmietanki.
Krok 15 - Mazurek kajmakowy foto
na wierzchu dekorujemy wedle życzenia czekolada i bakaliami.
moni0212
niezastąpiony na Wielkanoc.Idealnie kruchy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 01.05.2014 12:27
Skusiłabym się na kawałeczek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat