Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 160 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek 2
bakalie
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy

Masło miksujemy z cukrem pudrem i żółtkami a następnie dodajemy mąkę, i mieszamy. Dodaję 2 łyżki chłodnej wody. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią i wkładam do lodówki na godzinę.
Formę wysmarowuję masłem, oprószam bułką tartą, wykładam cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) lub wyklejam kawałakmi i pieczemy przez 20 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po wystudzeniu, na wierzch wykładam masę kajmakową, posypuję bakaliami (żurawina, płatki migdałowe, orzechy) i zdobię polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 18.05.2011 08:13
ładny
Malinka 17.05.2011 13:16
Po prostu arcydzieło!
Katarzyna/kate1980 13.05.2011 14:54
piękny
Aida 07.05.2011 14:30
dziękuję! niby taki prosty ale...ciszył i oko i podniebienia :) zapraszam do pieczenia :*
aguus 07.05.2011 14:09
pyszny musiał być:)
rosik93 06.05.2011 23:55
super
agnieszka137 06.05.2011 23:16
super! pyszny
Henryka2 06.05.2011 22:17
Pięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak