Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowo-śliwkowy
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy łyżkę śmietany.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco większych niż blaszka ( o 1.5 cm dłuższe i szersze na każdym boku). Następnie radełkiem odcinamy z każdej strony pasy o które ciasto było za wielkie. Prostokątny spód przenosimy na blaszkę. Boki smarujemy białkiem. Wzdłuż boków układamy kuleczki sporządzone z odciętego ciasta kruchego.
W ten sposób uzyskujemy ozdobny brzeg.
Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
WYPEŁNIENIE:
Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy kajmak. Na wierzch układamy pokrojone w paski śliwki.
Rozpuszczamy czekoladę mleczną z jedną łyżką mleka i polewamy śliwki. Tak samo postępujemy z białą czekoladą-rozpuszczamy z łyżką mleka i dekorujemy.
Stanowi on piękną dekorację wielkanocnego stołu. Posiada wszystkie cechy prawdziwego mazurka: słodki, kruchy, pyszny!