Mazurek kajmakowo-śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    35 dag
  • cukier puder

    3 łyżki
  • margaryna

    20 dag
  • jajko

    1 jajko
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • DODATKOWO:

  • masa krówkowa

    0,5 opakowania
  • mleczna czekolda

    0,5 tabliczki
  • biała czekolda

    0,5 tabliczki
  • śliwki kalifornijskie suszone

    ok 15 dag
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy łyżkę śmietany.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco większych niż blaszka ( o 1.5 cm dłuższe i szersze na każdym boku). Następnie radełkiem odcinamy z każdej strony pasy o które ciasto było za wielkie. Prostokątny spód przenosimy na blaszkę. Boki smarujemy białkiem. Wzdłuż boków układamy kuleczki sporządzone z odciętego ciasta kruchego.
W ten sposób uzyskujemy ozdobny brzeg.
Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy.

WYPEŁNIENIE:
Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy kajmak. Na wierzch układamy pokrojone w paski śliwki.
Rozpuszczamy czekoladę mleczną z jedną łyżką mleka i polewamy śliwki. Tak samo postępujemy z białą czekoladą-rozpuszczamy z łyżką mleka i dekorujemy.


Stanowi on piękną dekorację wielkanocnego stołu. Posiada wszystkie cechy prawdziwego mazurka: słodki, kruchy, pyszny!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.02.2014 18:18
Warto taki zrobić na święta wielkanocne w kwietniu.
Małgorzata9 04.01.2014 22:45
muszę go kiedyś upiec
kasienka23 04.01.2014 11:10
świetnie wygląda!
GOSIA18 04.01.2014 11:06
Pięknie wygląda
patryska76 04.01.2014 10:25
Z pewnością wypróbuje na Wielkanoc ;-)
Edith85 04.01.2014 09:23
piękny mazurek :)
aniagdz 04.01.2014 08:59
uwielbiam mazurki:D
kriko 04.01.2014 08:37
wyglada apetycznie
Krzysztof15 04.01.2014 08:14
wyglada pieknie
Wiesława1 04.01.2014 07:39
uu widzę że szykujemy się powoli do kolejnych świąt.Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat