Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • masło lub margaryna

    240 g
  • cukier

    1/3 szklanki
  • żółtka

    4 szt
  • esencja waniliowa

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka

BEZA

  • białka

    4 szt
  • cukier

    200 g
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • esencja waniliowa

    1/2 łyżeczki
  • skrobia kukurydziana

    1,5 łyżki

KAJMAK

  • mleko skondensowane słodzone

    1 puszka
  • masło

    2 łyżki
  • syrop kukurydziany

    2 łyżki
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

POLEWA

  • margaryna

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • wrzątek

    4 łyżki
  • kakao

    8 łyżek

PONADTO

  • dżem porzeczkowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy żółtka i esencję waniliową. Wsypujemy mąkę i sól, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na blat i zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2h.
Krok 2 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Wykładamy nim spód i brzegi natłuszczonej blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 45 min w temp. 170 st.
Krok 3 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
BEZA: Białka ubijamy, gdy piana będzie sztywna, dodajemy po łyżce cukru (kolejna porcję cukru dodajemy, gdy poprzednia dokładnie się rozpuści). Po dodaniu całego cukru dodajemy skrobię, esencję i sok z cytryny, mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 1h w temp. 130 st.Po tym czasie suszymy bezę w wyłączonym piekarniku przez następną godzinę. Ostudzoną bezę kruszymy.
Krok 4 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
KAJMAK: Na małym ogniu (rondelek powiniem miec grube dno) podgrzewamy mleko z masłem i syropem kukurydzianym, często mieszając. Gdy masło się stopi ziększamy ogień i gotujemy, bez przerwy mieszając, aby się nie przypaliło. Masa powinna miec konsystencję gęstego budyniu (stygnąc - tężeje). Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencję i sól, mieszamy.
Krok 5 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Margarynę i cukier rozpuszczamy w garnku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
Upieczone i ostudzone ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy ciepły kajmak.
Krok 7 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
Kajmak posypujemy pokruszoną bezą i polewamy ciepłą polewą.
Krok 8 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
Mazurek ozdabiamy wg uznania (u mnie płatki migdałowe i pisaki cukrowe)
BeataJ
Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Aby dobrze ubić białka na bezę miska musi być dobrze odtłuszczona (najlepsza jest szklana lub metalowa i dobrze ja przetrzec sokiem z cytryny).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 26.03.2015 09:23
Przepis na czasie, już czas pomyśleć o mazurkach.
Renata22 05.05.2014 21:39
Ale cudnie wyszedł! ;)
Megg 26.04.2014 21:43
piękny mazurek
Aannkaa82 26.04.2014 21:42
fajny mazurek :)
kasiaw 26.04.2014 21:08
piękny mazurek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat