Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
300 gram -
masło
150 gram -
cukier puder
100 gram -
sól
1 szczypta -
żółtko jajek
2 sztuka -
woda zimna
1 łyżka
Dodatkowo
-
konfitura wiśniowa
250 gram
Polewa
-
czekolada mleczna
150 gram -
czekolada gorzka
100 gram -
śmietana 30%
75 gram -
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka
Do dekoracji
-
migdały
10 sztuka -
rodzynki
2 łyżka -
skórka pomarańczowa kandyzowana
2 łyżka -
morele suszone
7 sztuka -
wiórki kokosowe
2 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Mazurek czekoladowy z konfiturą wiśniową
Wystudzone ciasto wysmarować konfiturą. W rondlu podgrzać śmietanę z kawą i połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną polewą wylać na mazurka i równomiernie rozprowadzić. Udekorować bakaliami według własnego pomysłu.
Komentarze (4)