Mazurek czekoladowy z konfiturą wiśniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 gram
  • masło

    150 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • żółtka

    2 sztuka
  • woda zimna

    1 łyżka

Dodatkowo

  • konfitura wiśniowa

    250 gram

Polewa

  • czekolada mleczna

    150 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • śmietana 30%

    75 gram
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka

Do dekoracji

  • migdały

    10 sztuka
  • rodzynki

    2 łyżka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżka
  • morele suszone

    7 sztuka
  • wiórki kokosowe

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 minut. Pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło.
Wystudzone ciasto wysmarować konfiturą. W rondlu podgrzać śmietanę z kawą i połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną polewą wylać na mazurka i równomiernie rozprowadzić. Udekorować bakaliami według własnego pomysłu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 04.07.2017 09:19
Polecam gorąco :)
Ada-Gaba 01.07.2017 12:19
pyszny mazurek
Ola1984 30.06.2017 13:24
I był bardzo pyszny :)
ilka01 30.06.2017 13:13
piękny mazurek ....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat