Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek czekoladowo-jabłkowy

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
cukier puder 4 łyżki
margaryna 20 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 4 duże
galaretka cytrynowa 0,5 opakowania
ewentualnie cukier do smaku
czekolada
galaretka cytrynowa 0,5 opakowania
śmietana 1 łyżka
masło 7 dag
woda 0,5 szklanki
DODATKOWO:
płatki migdałowe do dekoracji
żurawina suszona do dekoracji
biała czekolda do dekoracji
deser 1,5 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowo-jabłkowy

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Krok 1 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
2
Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta.
Krok 2 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
3
Także na przekątnej układamy zapleciony wałek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Krok 3 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
4
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną masę wykładamy na jedną z połówek mazurka ( u mnie jest to dolna część).
Krok 4 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
5
Dekorujemy płatkami migdałowymi i żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia. Między czasie przygotowujemy czekoladową część.
Krok 5 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
6
Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy razem. Dodajemy do nich śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ostudzoną masę wylewamy na drugą część mazurka. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Krok 6 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
7
Z żurawiny wykonujemy środki kwiatków. Z migdałów płatki.
Czekoladę rozpuszczamy i wykonujemy napis „Alleluja” na zastygniętej części czekoladowej.
Krok 7 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
8
Mazurek bardzo ładnie się prezentuje:). Jest dwu smakowy, więc każdy może wybrać część, na którą ma właśnie ochotę: czy na soczyste i orzeźwiające jabłko, czy na słodką czekoladę:).
Krok 8 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.02.2014 20:09
Trzeba taki w tym roku na święta upiec.
Małgorzata9 10.02.2014 20:36
musi być pyszny
pierniczkowo 10.02.2014 12:53
piękny mazurek :)
Łucja 10.02.2014 11:10
jest przepiękny !
jasiek 10.02.2014 10:14
Na piękny stół Wielkanocny
patryska76 10.02.2014 08:02
Zachwyca swoim wyglądem ;-) Musi świetnie smakować ;-)
2milutka 10.02.2014 07:52
Apetycznie wygląda;)
Renata9 10.02.2014 07:49
bardzo smaczny mazurek
Magula 10.02.2014 07:46
Do Świąt jeszcze trochę czasu zostało a tu już takie pyszności się pojawiają
w mojej kuchni 10.02.2014 06:45
wygląda wspaniale
Maria 70 09.02.2014 23:55
Ręka artystki.
Ania321 09.02.2014 23:12
Mazurek pierwsza klasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak