Mazurek czekoladowo-jabłkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    40 dag
  • cukier puder

    4 łyżki
  • margaryna

    20 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    4 duże
  • galaretka cytrynowa

    0,5 opakowania
  • ewentualnie cukier

    do smaku
  • czekolada

  • galaretka cytrynowa

    0,5 opakowania
  • śmietana

    1 łyżka
  • masło

    7 dag
  • woda

    0,5 szklanki
  • DODATKOWO:

  • płatki migdałowe

    do dekoracji
  • żurawina suszona

    do dekoracji
  • biała czekolda

    do dekoracji
  • deser

    1,5 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Krok 2 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta.
Krok 3 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
Także na przekątnej układamy zapleciony wałek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Krok 4 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną masę wykładamy na jedną z połówek mazurka ( u mnie jest to dolna część).
Krok 5 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
Dekorujemy płatkami migdałowymi i żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia. Między czasie przygotowujemy czekoladową część.
Krok 6 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy razem. Dodajemy do nich śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ostudzoną masę wylewamy na drugą część mazurka. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Krok 7 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
Z żurawiny wykonujemy środki kwiatków. Z migdałów płatki.
Czekoladę rozpuszczamy i wykonujemy napis „Alleluja” na zastygniętej części czekoladowej.
Krok 8 - Mazurek czekoladowo-jabłkowy foto
Mazurek bardzo ładnie się prezentuje:). Jest dwu smakowy, więc każdy może wybrać część, na którą ma właśnie ochotę: czy na soczyste i orzeźwiające jabłko, czy na słodką czekoladę:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 22.02.2014 20:09
Trzeba taki w tym roku na święta upiec.
Małgorzata9 10.02.2014 20:36
musi być pyszny
pierniczkowo 10.02.2014 12:53
piękny mazurek :)
Łucja 10.02.2014 11:10
jest przepiękny !
jasiek 10.02.2014 10:14
Na piękny stół Wielkanocny
patryska76 10.02.2014 08:02
Zachwyca swoim wyglądem ;-) Musi świetnie smakować ;-)
2milutka 10.02.2014 07:52
Apetycznie wygląda;)
Renata9 10.02.2014 07:49
bardzo smaczny mazurek
Magula 10.02.2014 07:46
Do Świąt jeszcze trochę czasu zostało a tu już takie pyszności się pojawiają
w mojej kuchni 10.02.2014 06:45
wygląda wspaniale

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat