Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma o wymiarach około 14 x 26 cm, ciasto

mąka pszenna 200 gram
mąka migdałowa 50 gram
cukier puder 50 gram
masło zimne 150 gram
jajko 1 sztuka

Masa/krem

czekolada mleczna 250 gram
masło 20 gram
śmietana kremówka 200 ml
kawa 1-2 łyżki

Dekoracja

kawa
płatki migdałowe
skórka pomarańczowa
perełki cukrowe

Porada

Przedstawiam mazurka na kruchym cieście z dodatkiem mąki migdałowej i pysznym czekoladowo-kawowym nadzieniem, które delikatnie się ciągnie. Przyznam, że tak rewelacyjnie smakuje, że znika już w trakcie przygotowania całości.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto.
(Najlepiej dzień wcześniej.)
Wszystkie składniki umieścić na blacie lub w dużej misce, posiekać, a następnie szybko zagnieść.
Krok 1 - Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)  foto
2
Powstałym ciastem wylepić formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (zrobić wysoki brzeg).
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2 - Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)  foto
3
Po tym czasie ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec 20-25 minut - do zarumienienia się - w 180-190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Krok 3 - Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)  foto
4
Przygotować masę/krem.
Kremówkę podgrzać w niewielkim rondelku, a następnie dodać kawałki czekolady oraz masło.
Całość podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu masę połączyć z kawą i pozostawić do ostudzenia.
Krem schłodzić w lodówce do momentu, aż lekko zgęstnieje.
Krok 4 - Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)  foto
5
Nadzienie przelać na upieczony spód.
Krok 5 - Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)  foto
6
Ciasto udekorować według uznania i ponownie wstawić do lodówki, aby nadzienie całkowicie stężało.
Krok 6 - Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 19.04.2017 00:43
Dziękuję :)
gusia1000 19.04.2017 00:21
Dobre ciasto.
Diana Rusiłowicz 18.04.2017 01:03
Dziękuję :)
2milutka 17.04.2017 14:58
bardzo fajny
Franciszek 17.04.2017 13:18
pięknie wygląda
dodi 17.04.2017 10:52
piękny mazurek
Krzysztof15 17.04.2017 07:10
bardzo smaczny
Wiesława1 17.04.2017 06:53
Pyszny deser
Diana Rusiłowicz 17.04.2017 00:17
Bardzo pyszny.
Diana Rusiłowicz 17.04.2017 00:17
Dziękuję :)
cukiereczek 16.04.2017 20:35
na pewno rewelacyjny smak
IKrakowianka 16.04.2017 20:02
świetny mazurek
mirosława4 16.04.2017 19:44
smacznie się zapowiada
Mniam 16.04.2017 19:27
Bardzo lubię takie mazurki, są przepyszne. Ciekawy spód :)
olkaaa 16.04.2017 19:26
fajny pomysł
Bernadeta1 16.04.2017 18:25
wspaniały mazurek, na pewno wszystkim smakował
jagoda5913 16.04.2017 17:31
Fajny mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak