Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek cytrynowo- kajmakowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

żółtko jajek 2 szt
skórka z cytryny 1 szt
cukier 0,5 szkl
mąka 1 szkl
masło 150 g

masa kajmakowa

mleko 250 ml
masło 2 łyż
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek cytrynowo- kajmakowy

Kroki postępowania

1
Żółtka, skórkę cytrynową i cukier wymieszać.
Krok 1 - Mazurek cytrynowo- kajmakowy foto
2
Do masy żółtkowej dodać mąkę i masło zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Mazurek cytrynowo- kajmakowy foto
3
Rozwałkować i wyciąć kształt jajka. Upiec na złoty kolor, wystudzić.
Krok 3 - Mazurek cytrynowo- kajmakowy foto
4
Mleko wymieszać z cukrem, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż masa zgęstnieje i będzie miała karmelowy kolor.
Krok 4 - Mazurek cytrynowo- kajmakowy foto
5
Zdjąć z ognia do masy dodać masło, zmiksować.
Krok 5 - Mazurek cytrynowo- kajmakowy foto
6
Masę kajmakową wylać na upieczone ciasto.
Krok 6 - Mazurek cytrynowo- kajmakowy foto
7
Dowolnie dekorować.
Krok 7 - Mazurek cytrynowo- kajmakowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 12.03.2015 12:12
Już niedługo święta, więc dobra pora na pieczenie mazurków
Asik32 12.03.2015 10:38
ładnie ozdobiony mazurek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak