Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek bez pieczenia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dkg
margaryna 15 dkg
cukier puder 25 dkg
jajko 3 szt.
orzechy 10 dkg
rodzynki 10 dkg
kakao 2-3 łyżki
czekolada gorzka 1/2 tabl.
wafel tortowy 2 płaty
Polewa:
masło 5 dkg
śmietana 18 proc 1/2 szkl.
cukier kryształ 1 szkl.
kakao 4 łyżki
czekolada gorzka 1/2 tabl
herbatniki 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek bez pieczenia

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Po dokładnym utarciu masy dodać pokruszone herbatniki i wafle, rodzynki, pokrojoną w kostkę czekoladę i zmielone orzechy. Gotową masę wylewamy na wyłożoną folią aluminiową blachę (24/32 cm). Zalewamy polewą. Polewa: masło, cukier, kakao i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy stworzą jednolitą masę, ściągamy z gazu powoli wlewamy śmietanę i roztrzepujemy. wylewamy na masę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak