Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek bakaliowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 35 dag
cukier 5 dag
margaryna 20 dag
żółtko jajek 2 szt
śmietana 1 łyżka

Nadzienie

daktyle 1 szkl
jabłko 1 szt
rodzynki
woda 1/2 szkl
migdały
figi

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek bakaliowy

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem.
Krok 1 - Mazurek bakaliowy foto
2
Zarobić ciasto.
Krok 2 - Mazurek bakaliowy foto
3
Ciasto rozwałkować i przełożyć do małej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób aby brzegi dookoła były troszkę wyższe. Ciasto ponakłówać widelcem i piec w temp. 180 st przez 30 min, aż się ładnie zarumieni.
Krok 3 - Mazurek bakaliowy foto
4
Jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka wraz z daktylami. Do owoców dolać wodę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców. Pod koniec gotowania dodać garść rodzynek i całość dusić jeszcze parę minutek.
Krok 4 - Mazurek bakaliowy foto
5
Gorącą owocową masę wyłożyć na upieczone ciasto, ładnie wyrównując. Wierzch mazurka udekorować połówkami migdałów blanszowanych oraz kawałkami fig.
Krok 5 - Mazurek bakaliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.05.2014 14:57
Bardzo ładnie ozdobiony.
Smaczna_B 09.05.2014 08:48
bardzo ładny !
ppaulina 30.04.2014 19:42
pyszny musi być
Alex_M 30.04.2014 15:49
ładny mazurek :)
everay 30.04.2014 15:19
piękny :))
Pani Domu 30.04.2014 14:24
śliczny mazurek
Jadwiga/Jaga85 30.04.2014 14:10
Mazurek fantastyczny!!!!!!!!!!!!
halina17 30.04.2014 13:40
Dobry mazurek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak