Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe

mąka 400 g
masło 150 g
jajko 2 szt
miód płynny 1,5 łyżki
cukier 2/3 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka

Biszkopt makowy

białko 4 szt
cukier 2/3 szkl
ocet 1 łyzeczka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mak 3 łyżki

Masa

mleko 1,5 szkl
kasza manna 7 łyżek
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 3 łyżki
masło 200 g

Dodatkowo

cukier puder do posypnia

Przepis i sposób przygotowania na: Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny

Kroki postępowania

1
Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Pieczemy dwa jednakowe placki. Pieczemy po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny foto
2
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier oraz ocet. Następnie dodajemy wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypujemy mak. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24cm x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 2 - Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny foto
3
Masa: Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy i gotujemy około 4 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniwo dodajemy zimny grysik. Ucieramy
Krok 3 - Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny foto
4
Na jedno z ciast miodowych wykładamy połowę masy grysikowej, wyrównujemy. Na masie układamy biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładamy drugą część masy, wyrównujemy. Na masie układamy drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.
Krok 4 - Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 09.02.2016 08:46
Ślicznie wyszło
monikaT83 08.02.2016 13:03
Przecudne ciasto!!!
foczka-ks 08.02.2016 12:42
ładnie podane , i smakowite
Mniam 08.02.2016 09:47
Jak wygląda, tak i smakuje - rewelacyjnie!
Poison1988 08.02.2016 08:00
Świetnie wyglądają te warstwy :)
Wiktoria29 07.02.2016 20:13
świetnie urozmaicona wersja miodownika
Malinka 07.02.2016 17:48
Rewelacyjna propozycja deserowa!
Ola1984 07.02.2016 17:16
Przecudownie wygląda :)
iziona 07.02.2016 16:43
Zakochałam się w tym Maurycym :)
berys18 07.02.2016 16:27
wygląda przepysznie
halina17 07.02.2016 16:19
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak