Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto miodowe

  • mąka

    400 g
  • masło

    150 g
  • jajka

    2 szt
  • miód płynny

    1,5 łyżki
  • cukier

    2/3 szkl
  • soda oczyszczona

    1 płaska łyżeczka

Biszkopt makowy

  • białka

    4 szt
  • cukier

    2/3 szkl
  • ocet

    1 łyzeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mak

    3 łyżki

Masa

  • mleko

    1,5 szkl
  • kasza manna

    7 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 op
  • cukier puder

    3 łyżki
  • masło

    200 g

Dodatkowo

  • cukier puder

    do posypnia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny foto
Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Pieczemy dwa jednakowe placki. Pieczemy po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 - Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny foto
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier oraz ocet. Następnie dodajemy wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypujemy mak. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24cm x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 3 - Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny foto
Masa: Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy i gotujemy około 4 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniwo dodajemy zimny grysik. Ucieramy
Krok 4 - Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny foto
Na jedno z ciast miodowych wykładamy połowę masy grysikowej, wyrównujemy. Na masie układamy biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładamy drugą część masy, wyrównujemy. Na masie układamy drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 09.02.2016 08:46
Ślicznie wyszło
monikaT83 08.02.2016 13:03
Przecudne ciasto!!!
foczka-ks 08.02.2016 12:42
ładnie podane , i smakowite
Mniam 08.02.2016 09:47
Jak wygląda, tak i smakuje - rewelacyjnie!
Poison1988 08.02.2016 08:00
Świetnie wyglądają te warstwy :)
Wiktoria29 07.02.2016 20:13
świetnie urozmaicona wersja miodownika
Malinka 07.02.2016 17:48
Rewelacyjna propozycja deserowa!
Ola1984 07.02.2016 17:16
Przecudownie wygląda :)
iziona 07.02.2016 16:43
Zakochałam się w tym Maurycym :)
berys18 07.02.2016 16:27
wygląda przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat