Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Matjasy na grzankach z selera

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie matjas 3 sztuki
seler 1 sztuka
parmezan starty 50 g
jajko 1 sztuka
ocet 1 łyżeczka
mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
masło klarowane do smażenia
konfitura z borówki 6 łyżeczek
majonez 1 łyzka
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Matjasy na grzankach z selera

1.
Seler obieramy, płuczemy, kroimy na półcentymetrowe plastry, wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki octu i gotujemy około 15 minut, odcedzamy, okrągłą foremką wycinamy z nich jednakowe kółka, obtaczamy w mące pszennej, rozkłóconym jajku, oraz bułce wymieszanej z drobno tartym parmezanem, smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisto. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
2.
Filety śledziowe przecinamy wzdłuż na środku, paski fileta rolujemy, układamy na wystudzonym selerze, w środek dajemy po łyżeczce konfitury borówkowej oraz po kleksie majonezu, dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 01.05.2016 16:18
I pomysłowo, i smacznie, i kolorowo! SUPER!
ilka01 01.05.2016 13:48
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak