Matjasowy przekładaniec zapiekany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety matjasa

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • ziemniaki

    1 kg
  • śmietana

    1/4 l
  • boczek wędzony

    10 dag
  • koper

    1 pęczek
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać pokroić w plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić . Boczek wędzony pokroić w kostkę. Śledź solony wymoczyć, wysuszyć i pociąc w ukośne paski. Koperek umyć i posiekać. Masło rozgrzać na patelni dodać boczek wędzony, cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Naczynię żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszac z przysmażoną cebulą i boczkiem doprawić solą i pieprzem Połowe ziemniaków wsypywać do formy. Na ziemniaki ułożyć śledzie posypać koperkiem . Drugą połowę ziemniaków przykryć śledzia, posypywać koperkiem jeszcze raz doprawić solą i pieprzem .Całość zalać śmietaną . Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w tem 200 stopni około 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota76 28.12.2010 21:03
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat