Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Matjasowy przekładaniec zapiekany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety matjasa 4 szt
cebula 2 szt
ziemniaki 1 kg
śmietana 1/4 l
boczek wędzony 10 dag
koper 1 pęczek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Matjasowy przekładaniec zapiekany

Ziemniaki obrać pokroić w plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić . Boczek wędzony pokroić w kostkę. Śledź solony wymoczyć, wysuszyć i pociąc w ukośne paski. Koperek umyć i posiekać. Masło rozgrzać na patelni dodać boczek wędzony, cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Naczynię żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszac z przysmażoną cebulą i boczkiem doprawić solą i pieprzem Połowe ziemniaków wsypywać do formy. Na ziemniaki ułożyć śledzie posypać koperkiem . Drugą połowę ziemniaków przykryć śledzia, posypywać koperkiem jeszcze raz doprawić solą i pieprzem .Całość zalać śmietaną . Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w tem 200 stopni około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 28.12.2010 21:03
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak