Matiesy w cytrynie na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matiesy

    500 gram
  • ostra papryczka chilli

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • mleko 2%

    1 szklanka
  • olej słonecznikowy

    do zalewy
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Matiesy przepłukać pod bieżącą wodą, wstawić do pojemnika, zalać 1 szklanką mleka i 1 szklanką wody (najlepiej jak woda z mlekiem będą uprzednio wymieszane ze sobą). Odstawić do lodówki na 20 minut. Ostrą papryczkę umyć i posiekać w drobne paseczki wzdłuż warzywa. Cytrynę sparzyć i jak najcieniej okroić skórkę, którą następnie pokroić w cienkie paseczki tak jak paprykę. Z obranej cytryny wycisnąć sok. Po wyciągnięciu z lodówki, śledzie należy opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w kawałki wg uznania. Przygotować słoik - najlepiej szklany taki jak po miodzie z wieczkiem - układać w nim warstwami śledzie. Każdą z warstw osobno pokrapiać dodatkowo sokiem z cytryny, doprawiać pieprzem oraz posypywać paseczkami cytryny i papryczki. Po ułożeniu wszystkich warstw całość zalać olejem i odstawić do lodówki na minimum dobę.

Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela/bella81 08.08.2011 21:08
ciekawe
szyba 07.07.2011 09:03
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat