Matias z jabłkiem i śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Matiasy to najlepszy gatunek śledzia. W połączeniu z jabłkiem, cebulą i śmietaną czy olejem to smaczna przekąska.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • śledzie matjas

    4 sztuki
  • jabłko

    1 sztuka
  • cebula średnia

    1 sztuka
  • śmietana

    8 łyżek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Matiasy moczę krótko w wodzie, przez ok. 7 minut. Przekładam na talerze.
Jabłka obieram i kroję w półplasterki. Cebulę obieram, kroję i lekko oprószam solą, aby zmiękła. Tak przygotowane składniki przekładam na talerze ze śledziami (jak na zdjęciu). Na każdy talerz dodaję też ok. 2 łyżki gęstej śmietany lub ubitej śmietanki. Całość oprószam pieprzem. 

Dariusz33
Jeśli ktoś nie lubi ze śmietaną może użyć aromatycznego oleju.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat