Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Matias z jabłkiem i śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Matiasy to najlepszy gatunek śledzia. W połączeniu z jabłkiem, cebulą i śmietaną czy olejem to smaczna przekąska.

Składniki:

Składniki:

śledzie matjas 4 sztuki
jabłko 1 sztuka
cebula średnia 1 sztuka
śmietana 8 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Jeśli ktoś nie lubi ze śmietaną może użyć aromatycznego oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Matias z jabłkiem i śmietaną

Matiasy moczę krótko w wodzie, przez ok. 7 minut. Przekładam na talerze.
Jabłka obieram i kroję w półplasterki. Cebulę obieram, kroję i lekko oprószam solą, aby zmiękła. Tak przygotowane składniki przekładam na talerze ze śledziami (jak na zdjęciu). Na każdy talerz dodaję też ok. 2 łyżki gęstej śmietany lub ubitej śmietanki. Całość oprószam pieprzem. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak