Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masur dhal curry - czyli curry z czerwonej soczewicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
ziemniaki 2 średnie
marchew 2 średnie
cebula 1
czosnek
asfetyda
curry madras
pasta z tamaryndowca 1 łyzka
olej roślinny ok3 łyżki
sól
śmietana kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: Masur dhal curry - czyli curry z czerwonej soczewicy

Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw (przepis na curry madras w księdze).
Łaczymy curry madras z mniej więcej pół łyżeczki asfetydy, chilli i czosnkiem, ucieramy z olejem na gładką masę.
Wrzucamy do rozgrzanego rondla i podgrzewamy tak długo aż olej się oddzieli z mieszanki.
Warzywa kroimy w kostkę tej samej wielkości. Wrzucamy wszystko na raz do rondla, wsypujemy czerwoną soczewicę, chwilę podsmażamy i zalewamy wodą (ok 1 l). Przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na ok pół godziny od czasu do czasu mieszając.

Gdy soczewica się rozgotuje a ziemniaki są miękkie dodajemy pastę z tamaryndowca i jeszcze raz doprawiamy do smaku. Do każdej porcji dodajemy około łyżki śmietanki kokosowej.

Zamienniki:
Asfetydę można sobie darować
śmietankę kokosową można zastąpić wiórkami kokosowymi dodanymi do rondla razem z warzywami i nieukwaszoną śmietaną na talerzu
Pastę z tamaryndowca zastąpić można sokiem z cytryny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mateusz20 02.10.2011 21:58
nie zbyt dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak