Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło tradycyjne

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana swojska 1 litr
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Masło tradycyjne

Smietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem tak długo, aż powstała wcześniej bita śmietana znacznie opadnie, a następnie zacznie bardzo pryskać. W tym momencie przestajemy miksować, a to co nam powstało przelewamy do litrowego słoika (ok 3/4 wysokości) i mocno potrząsamy do czasu wytworzenia się masła. Masło odciskamy z wytworzonej maślanki i na sam koniec formujemy dowolny kształt. dekorujemy szczypiorkiem i ziarnami pieprzu. Z pozostałej maślanki robimy staropolską polewkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 15.04.2013 19:30
najlepsze, ale aż szkoda , tak ślicznie uformowane :)
ONY_za_kare 13.04.2013 00:37
uwielbiam smak swojskiego masła!
babajaga1969 09.04.2013 10:30
aż szkoda jeść takiego słodkiego baranka, a to masełko musi być pyszne :)
Mysiunia 08.04.2013 17:25
dzięki :) co do kształtu to pozostawia on wiele do życzenia :) Miał to byc baranek, ale rodzina się śmieje, że chyba się wzorowałam na swoim piesku, bo do niego jest bardziej podobny :D
misia53 08.04.2013 15:53
ale fajne, tak ślicznie , ciekawie wygląda
reniatka 08.04.2013 15:46
najlepsze swojskie masełko a do tego jaki piekny kształt
Boska_Agatka 08.04.2013 15:10
bardzo ciekawy przepis godny polecenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak