Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło domowej produkcji

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietanka kremowa 400 ml
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Masło domowej produkcji

Kroki postępowania

1
Postanowiłam zrobić masło, moje pierwsze. Wcześniej jadłam takie u rodziny na wsi. Została mi śmietana 30 % a ona idealnie nadaje się na masełko. Wlałam ją do pojemnika, i miksowałam blenderem przez około 5 minut.
Krok 1 - Masło domowej produkcji foto
2
Blender idealnie się nadaje do zrobienia masła. Musimy miksować tak długo aż zacznie oddzielać się woda, czyli maślanka. Odlewamy ją. Wlewamy zimą wodę czystą i przelewamy masełko, ze dwa razy.
Krok 2 - Masło domowej produkcji foto
3
Dodajemy sól i mieszamy. Masełko gotowe do użytku , idealnie śmietankowe
Krok 3 - Masło domowej produkcji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.08.2013 00:52
Już nie pamiętam smaku takiego masła, super
Bernadeta 18.03.2013 15:21
oj.. super kiedyś u mnie w domu mama często robiła domowe masełko-ubijało się ręcznie-dawno takiego nie jadłam
Marti
Marti 06.03.2013 14:15
Ja też pamietam jak babcia takie robiła...jeszcze na dodatek miała swojską smietankę,bez chemii-rozpływało się w ustach.
Renataj 04.03.2013 22:15
Kiedyś /dawno temu/ robiliśmy w domu rodzinnym takie masełko ale nie mieliśmy blendera /to naprawde było dawno temu/ więc mama wlewała prawdziwą wiejską śmietanę do litrowego słoika, mocno zakręcała i energicznie nim potrząsaliśmy. Po ok. 15-30 min masełko było gotowe. Pychota.
SmacznaPyza 02.03.2013 18:00
dzięki, Mysza, za odpowiedź :)
mysza75 01.03.2013 18:04
Nie wiem czy z kartonika nadaje się kremówka bo nie robiłam. Robiłam ze śmietany 30 % kubeczek duży 400 ml np piątnica
SmacznaPyza 01.03.2013 14:04
podpowiedz dokładniej jakieś śmietanki kremówki użyłaś - czy taka z kartonika też się nadaje ?
AZgotuj 28.02.2013 17:50
To jest masło:)
IwonaKa 27.02.2013 18:56
nie próbowałam,ale takie masełko na pewno smaczne
Alex_M 26.02.2013 07:45
ale musi byc pyszne!!!
Poison1988 25.02.2013 22:00
o kurcze podziwiam za chęci zrobienia czegoś takiego :) jeszcze nie robiłam masła a domowe pewnie lepiej smakuje :) super!
Joanna83 25.02.2013 21:44
Ostatnio właśnie myślałam aby zrobić sobie takie domowe masełko.
Zdzisław 25.02.2013 21:22
do wypróbowania Twój przepis
Konczi 25.02.2013 20:37
oj dawno nie jadłam takiego
angelika14 25.02.2013 20:33
domowe masło najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak