Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza

5.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Łosoś

łosoś filet
3 szt
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
100 g
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
sok z cytryny
10 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
masło
70 g

Risotto

bulion drobiowy
1,5 l
ryż do risotto
150 g
parmezan
100 g
szalotka
1 szt
czosnek ząbki
2 szt
oliwa
10 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
masło
50 g

Polędwica z dorsza

polędwica z dorsza
100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
sok z cytryny
5 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por i obraną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin.
Krok 1 - Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza foto
2
Umytego i wysuszonego łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy przyprawą do ryb i czosnkiem niedźwiedzim. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Polędwicę z dorsza podobnie jak łososia skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza foto
3
Wyciągamy rybę z lodówki. Kładziemy kawałki masła na rybę i wstawiamy do piekarnika na 40 minut (180 C termoobieg). Po 20 minutach pieczenia dokładamy naszą polędwicę.
Krok 3 - Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza foto
4
Szalotkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku/rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szalotkę z czosnkiem. Smażymy aż szalotka się zeszkli. Proces nie powinien trwać dłużej niż 1 minutę. Dodajemy ryż Arborio i mieszamy tak długo aż ryż pokryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę.
Krok 4 - Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza foto
5
Dolewamy do ryżu stopniowo bulion. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy ponownie (1 chochelkę). Cały proces powinien trwać około 15-17 minut aż ryż zrobi się al dente.
Krok 5 - Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza foto
6
Dodajemy 2 kosteczki masła, 5 łyżek świeżego parmezanu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy.
Krok 6 - Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza foto
7
Wyciągamy ryby z piekarnika i wykładamy na talerz. Obok łososia wykładamy risotto a na nie naszą polędwicę z dorsza.
Krok 7 - Maślany łosoś norweski z risotto i polędwicą z dorsza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.10.2015 14:56
super rybka!
adelajda 11.10.2015 14:42
uwielbiam łososia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak