Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślany kalafior zapiekany w słodkiej papryce i czosnku

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior 1/2 sztuki
masło 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
sól
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Maślany kalafior zapiekany w słodkiej papryce i czosnku

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Następnie gotujemy go na parze do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie kalafiora wkładamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, nie miażdżąc go całkowicie. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i kładziemy ugniecionego kalafiora. Doprawiamy papryką słodką mieloną, czosnkiem granulowany, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i zapiekamy do zarumienienia. Im bardziej zarumieniony tym smaczniejszy.

Tak przygotowany kalafior może stanowić zarówno samodzielne danie, jak i dodatek do dania głównego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 11.06.2014 17:11
Interesujące ;)
erym 21.05.2014 21:47
ciekawa kompozycja smakow....
gibli 08.05.2014 09:34
świetna przekąska)
pawlito 05.05.2014 08:02
fajnie się reprezentuje
cukiereczek 03.05.2014 10:03
wspaniały przepis
jasiek 02.05.2014 22:48
bardzo to jest smaczne
adelajda 14.12.2013 11:35
smaczny kalafiorek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak