Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uwielbiam zaskakiwać rodzinę świeżo upieczonym chlebem. Uwielbiam, gdy go zjadają do ostatniego okruszka. Taki domowy chleb podaję najczęściej z masłem, a teraz gdy trwa sezon na świeże warzywa to z pachnącymi pomidorami, ogórkami czy rzodkiewkami. A może i Wy zaskoczycie rodzinę pysznym chlebem.

Składniki:

Rozczyn:

drożdże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
mąka tortowa 1 łyżka
jogurt naturalny 35 dag

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
płatki owsiane 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
masło 2.5 dag

Dodatkowo:

płatki owsiane 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml . Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm. Użyłam płatków owsianych błyskawicznych.

Przepis i sposób przygotowania na: Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi

1. Rozczyn: Jogurt (w raz z opakowaniem) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże, cukier i mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył ''.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne. Do miski wsypujemy mąkę, płatki i sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jedną godzinę.

3. Formowanie chleba: Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i dno obficie posypujemy płatkami. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.

5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.06.2018 22:07
Swojski chleb jest najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak